Πρωτομαγιά 2017:ιδέες για εναλλακτικά πρωτομαγιάτικα στεφάνια!

H Πρωτομαγιά αποτελεί σύμβολο της Άνοιξης, αλλά και ολόκληρης της φύσης. Από τα αρχαία ακόμα χρόνια εκείνη την ημέρα οι νοικοκυρές ετοίμαζαν με μυρωδάτα λουλούδια το μαγιάτικο στεφάνι και στόλιζαν την είσοδο του σπιτιού. Το έθιμο αυτό έμεινε ανεπηρέαστο από το πέρασμα του χρόνου και ακόμα και σήμερα τηρείται σε ολόκληρη τη χώρα.

Κάθε πρωτομαγιά ένα στεφάνι από λουλούδια κοσμεί τις πόρτες των σπιτιών και οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά στη φύση.

Το έθιμο αυτό πιθανολογείται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, που ως γνωστόν τα κλαδιά ή τα στεφάνια υπήρχαν σε κάθε σημαντική εκδήλωση και η κατασκευή τους ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι εκείνα τα χρόνια υπήρχε μια γιορτή, η γιορτή των Θαργηλιών, που γινόταν το Μάιο, κατά τη οποία οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να κατασκευάσουν από κλαδιά στεφάνια, ανάλογα του σημερινού μαγιάτικου. Συνήθως, δε χρησιμοποιούσαν λουλούδια, αλλά κλαδιά από οπωροφόρα δέντρα, τα οποία στόλιζαν με κρεμμύδι και σκόρδο.

Στις μέρες μας μπορείτε να ετοιμάσετε το μαγιάτικο στεφάνι με φρεσκοκομμένα λουλούδια, αλλά και από άλλα υλικά που δε χρησιμοποιείτε πια, όπως με την παλιά ομπρέλα σας που έχει ξεθωριάσει ή με υφάσματα και μικροαντικείμενα που έχετε φυλαγμένα σε ντουλάπες και μπαούλα, αλλά με λίγη φαντασία μπορούν να γίνουν τα υλικά που θα συνθέσουν το πιο όμορφο και ιδιαίτερο μαγιάτικο στεφάνι.

Εμείς βρήκαμε μερικές εναλλακτικές ιδέες για την κατασκευή του μαγιάτικου στεφανιού που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα με απλά υλικά και να περάσετε όμορφο και δημιουργικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, παρέα με τις ευωδιές της Άνοιξης.